Waarom luxe onroerend goed kopen op Ibiza 2024?

Een huis kopen op Ibiza is kopen voor een levensstijl op het eiland

Ibiza heeft een merk opgebouwd dat wereldwijd bekend staat als de coolste plek om te chillen ter wereld. Social influencers, beroemdheden en miljardairs trekken massaal naar dit eiland, net als 3,7 miljoen andere vakantiegangers en feestgangers die meer dan 4 miljard euro per jaar uitgeven om deel uit te maken van de sfeer op dit kleine eiland waar er meer strandclubs zijn dan stranden.

Waar anders zou je een luxe woning willen kopen? Nergens anders kun je ook maar in de buurt komen van het 571,6 km² grote paradijs van zonsondergang, dit juweeltje van de Spaanse Balearen dat slechts 154.210 gelukkige mensen hun thuis noemen.

Luxe onroerend goed in zo’n bloeiende economie is gewild en schaars. Schaarste maakt het bezitten van een luxe villa op Ibiza des te aantrekkelijker en de marktprijzen weerspiegelen dat.

Wie koopt luxe onroerend goed op Ibiza?

De lijst van mensen die onroerend goed bezitten op Ibiza kan gelezen worden als een A-lijst van beroemdheden, socialites en miljardairs. Velen zijn zeer privé en houden hun eigendom verborgen, terwijl anderen meer openbaar zijn.

David Guetta (DJ), Carl Cox (DJ), Shakira (met voetballer Gerard Piqué), Cristiano Ronaldo (voetballer), Zinedine Zidane (voetballer). David Villa (voetballer), Pepe Reina (voetballer), Kate Moss (model), Jade Jagger (model, dochter van Mick Jagger) zijn slechts het topje van de ijsberg. Er zijn er tientallen en nog eens tientallen.

Toch zijn "beroemdheden" in de minderheid en de meeste eigendommen worden gekocht en zijn eigendom van succesvolle mensen in de zakenwereld, van wie velen hun bedrijven op afstand runnen vanuit de afgelegen luxe van hun luxe villa op Ibiza. In bijna elk bedrijf is netwerken en andere succesvolle mensen ontmoeten de beste manier om nieuwe kansen te creëren en dit zit ongetwijfeld in het achterhoofd van veel kopers van onroerend goed. Op Ibiza gaat het om gezelligheid en het maken van diverse zakelijke contacten maakt deel uit van die ervaring.

Een ander belangrijk type koper van luxe onroerend goed op Ibiza is de investeerder. De kapitaalwaarde van onroerend goed op Ibiza is sterk en aanhoudend gegroeid en dat zal naar verwachting zo blijven, maar dat is slechts een deel van de vergelijking voor een investeerder, want datzelfde onroerend goed is ideaal om te verhuren tegen aantrekkelijke prijzen.

Je kunt een nog langere lijst maken van beroemdheden die op Ibiza zijn gespot en geen eigen huis hebben, maar het huren voor hun vakanties. Leonardo DiCaprio, Adrien Brody, George Clooney, Orlando Bloom, Nicole Kidman, Justin Bieber, Matthew McConaughey, Kylie Minogue, Bono, Paulina Rubio…. Om er maar een paar te noemen. En natuurlijk zijn er nog duizenden anderen die dolgraag een luxe villa in Ïbiza willen huren om met hen in contact te komen.

Wat verbindt hen met elkaar, behalve dat ze de middelen hebben om een luxe huis te kopen? Ze delen allemaal de "Ibiza Cool" filosofie en passen in het leven. Als je een huis koopt op Ibiza, kun je aangenaam verrast zijn als je de buren ontmoet.

Mallorca,,Spain,Aerial,Drone,View,Of,Luxury,Apartments,On,A

Waarom kopen de superrijken luxe onroerend goed op Ibiza?

Lees de reisbrochures en de verhalen van makelaars en je zult nog steeds niet begrijpen wat Ibiza uniek maakt en waarom het een magneet is geworden voor de nieuwe generatie superrijken.

De meesten zullen je vertellen dat de fundamentele reden voor de vraag naar onroerend goed op Ibiza de omgeving en de levensstijl is. Ibiza is niet alleen een leuke plek om te bezoeken, het is ook een leuke plek om te wonen. Dat is heel waar, maar je kunt hetzelfde zeggen over tientallen andere plaatsen, van Cyprus tot Santorini, de Middellandse Zee is bezaaid met prachtige eilanden en idyllische stranden.

Anderen zullen aanvoeren dat de temperaturen het hele jaar door niet extreem koud of heet zijn, omdat Ibiza een eilandklimaat heeft dat ideale omstandigheden biedt om te genieten van het buitenleven en de schoonheid van de natuur. Waar, maar ook weer niet uniek. Een korte reis naar de andere eilandengroep van Spanje, de Canarische Eilanden, is een betere plek om aan je winterbruine huid te werken.

De reisgidsen zullen je vertellen dat de geschiedenis van Ibiza, strategisch gelegen als het is, zijn sporen heeft nagelaten in de vorm van ruïnes, de ommuurde stad Dalt Vila. Maar deze bezienswaardigheden lokken noch de duizenden bezoekers naar het eiland, noch de multimiljonairs en verbleken in vergelijking met de rijke geschiedenis van andere eilanden zoals Malta.

Je hoeft niet ver terug te gaan in het verleden om de geheimen van Ibiza te ontdekken. De meer recente geschiedenis van Ibiza, van de jaren 1960 toen het een toevluchtsoord was voor hippies tot de heruitvinding als het postmillennium feest- en clubbing Xanadu van Europa, creëerde de achtergrond voor de hedendaagse eilandcultuur.

Misschien waren het de beroemdheden, de DJ’s, de artiesten die optraden en die een plek nodig hadden om te verblijven en dingen te doen terwijl ze op het eiland waren. Misschien was het de invloed van de Canadees Rolph Blakstad die natuur en architectuur samenvoegde om prachtige huizen te creëren.

Het eiland ondergaat zijn volgende metamorfose nu de nieuwe, milieuvriendelijke luxe ontsnapping voor de rijken der aarde zich over haar hedonistische fundamenten legt. Van de Michelin sterrenrestaurants tot de beachclubs met wekenlange wachtlijsten, tenzij je connecties hebt, Ibiza is de meest exclusieve plek ter wereld geworden om te chillen.

Lid worden van deze nieuwe club van luxe vastgoedeigenaren gaat niet alleen over status en geld, het gaat over deel uitmaken van een nieuw "Ibiza Cool" waarvan de leden letterlijk de sleutels tot het paradijs bezitten, een duurzame manier van leven omringd door creativiteit, kunst en de sublieme geneugten van het leven.

Waarom kopen de superrijken luxe onroerend goed op Ibiza?

Als je overweegt een luxe woning te kopen voor eigen gebruik, dan is een belangrijke factor hoe gemakkelijk en handig je er kunt komen wanneer je er wilt verblijven, of dat nu voor een weekend is of voor een langere periode. Aan de andere kant, als je een luxe woning op Ibiza koopt om te investeren, wil je er zeker van zijn dat je klanten de villa gemakkelijk kunnen bereiken.

Natuurlijk zijn er honderden commerciële vluchten vanuit bijna alle reiscentra in Europa en zelfs veerboten die regelmatig vanaf het vasteland vertrekken, maar dit zijn geen luxe reisoplossingen. Waarschijnlijk bereiken jij en je klanten het eiland met privéjets of jachten voor een rustiger tempo.

Een belangrijk voordeel dat Ibiza heeft voor de superrijken is de geografische ligging, de nabijheid en de korte vliegtijden naar grote Europese steden. Volgens gegevens van AENA, de Spaanse luchthavenexploitant, registreerde de luchthaven van Ibiza in 2023 14.694 privéjetoperaties. Om dit in perspectief te plaatsen: in de drukste maand juli maakten 3.307 privévluchten gebruik van de landingsbaan op Ibiza, bijna een derde van al het luchtverkeer die maand.

Volgens Superyacht News bezoekt ongeveer 95 procent van de superjachten die naar de Balearen komen Ibiza en jachtverzekeraar Nautia zegt dat de jachthaven Ibiza Magna, met 85 ligplaatsen voor superjachten, de duurste jachthaven van Europa is. Eigenaars kunnen ook aanleggen in 5 andere jachthavens op het eiland, waaronder Marina Ibiza, de modernste jachthaven op het eiland, op slechts 11 mijl van Formentera en met meer dan 350 ligplaatsen voor jachten tot 55 meter.

Prijzen van luxe onroerend goed op Ibiza: Schaarste is de sleutel

Volgens het Instituto Balear de Estadística (Ibestat) kwamen er 3.712.160 bezoekers naar het gebied, wat een duizelingwekkende groei is van 52,9% in de afgelopen vijf jaar, sinds 2019. In 2023 gaven deze bezoekers 4.293 miljoen euro uit.

Met zoveel bezoekers die zoveel geld uitgeven in zo’n kleine plaats is het geen wonder dat er veel vraag is naar onroerend goed. Een echt probleem in de markt is schaarste en dit geldt met name voor luxe eigendommen in de markt.

Slechts 15% van de eigendommen wordt gekocht door bewoners voor gebruik als hun hoofdverblijfplaats. De overige 85% van de Ibiza onroerend goed verkopen zijn tweede huizen of investeringen.

Er zijn gewoon niet genoeg woningen om aan de vraag te voldoen. Er werden slechts 1.785 eigendommen gekocht en verkocht in Ibiza in 2023, een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar, maar ruim boven het gemiddelde van 1584 eigendommen in de afgelopen 5 jaar.

De schaarste aan onroerend goed heeft geleid tot een stijging van 32,75% in de waarde per vierkante meter en de gemiddelde prijzen van onroerend goed liggen ruim boven die op het vasteland van Spanje en andere Balearen.

Jaar Verkochte / gekochte woningen Bron: Institut d’Estadística de les Illes Balears Prijs per m2 Bron: Idealista
2024 januari 116 6435
2023 1785 5913
2022 2213 5147
2021 1406 4814
2020 1022 4863
2019 1495 4847
Bij nader inzien blijkt echter dat van deze 1785 verkochte woningen in 2023 slechts ongeveer 15-20% als echt luxe onroerend goed kan worden beschouwd. De markt voor luxe eigendommen is dus erg krap met 250 tot 300 woningen in het afgelopen jaar.

Zoals je zou verwachten, heeft dit deel van de vastgoedmarkt een nog grotere waardestijging gekend en deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten, aangezien er relatief weinig nieuwbouw is op het eiland in deze vastgoedklasse, waarbij ontwikkelaars liever hun rendement maximaliseren door appartementen te bouwen dan luxe villa’s.

Steps,Way,To,Old,District,And,Fortress,Of,Ibiza.,Eivissa,

Is luxe onroerend goed op Ibiza een goede investering?

In vergelijking met andere investeringen zoals aandelen, obligaties, bitcoin of goud heeft een woning op Ibiza een waarde die met geen van de andere te vergelijken is. En dat is je levenskwaliteit. Je kunt van geen van deze andere investeringen op dezelfde manier genieten als jij en je gezin van een luxe villa op Ibiza. Dus als je overweegt wat je met kapitaal moet doen, kun je dit niet negeren.

Een ander voordeel ten opzichte van andere investeringsvormen is de beschikbaarheid van hypotheken. Als je ervoor kiest om een deel van de aankoopprijs van de woning te lenen, worden je kapitaaluitgaven verminderd en is je rendement op die investering waarschijnlijk hoger (zie het voorbeeld hieronder).

Wat betreft ROI steekt luxe onroerend goed op Ibiza zeer gunstig af bij elk ander investeringsinstrument en de markt is veilig. Ibiza luxe onroerend goed wordt gekocht en verkocht door de top percentiel van de inkomensverdieners en net als alle andere luxe goederen heeft het aangetoond veerkrachtig te zijn in waarde ondanks de ups en downs van de algemene vastgoedmarkt.

Een luxe villa kopen om te verhuren op Ibiza

Als investeerder gaat het je waarschijnlijk in de eerste plaats om de inkomsten die het pand zal genereren. De groei in kapitaalwaarde van het onroerend goed, hoewel substantieel en een belangrijk onderdeel van de vergelijking, is niet iets dat je zult realiseren totdat het onroerend goed is verkocht.

Hieronder bekijken we een typische Return on Investment die je zou kunnen verwachten bij het verhuren van een luxe woning op Ibiza.

Contante koper Hypotheek koper
Prijs 10 000 000 € 10 000 000 €
Initiële investering 3 000 000 €
Leningbedrag 7 000 000 €
Kosten van aankoop, belastingen 1407 617 € 1407 617 €
Totale aankoopkosten 11 407 617 € 11 407 617 €
Laagseizoen Huur 30 dagen 80 000 € 20k per week 80 000 € 20k per week
Huur middenseizoen 75 dagen 400 000 € 40k per week 400 000 € 40k per week
Hoogseizoen Huur 60 dagen 400 000 € 50k per week 400 000 € 50k per week
Totale huurinkomsten 880 000 € 880 000 €
Kosten voor vastgoedbeheer 880 000 10% 880 000 10%
Aflossing lening (3,70%)
Bruto inkomen
ROI

Grond kopen om een huis te bouwen in ibiza

Grond kopen om een huis te bouwen op Ibiza is een andere optie voor een investeerder, maar dit vereist onderzoek en veel geduld. De tijd en bijbehorende kosten maken dit vaak een onpraktische investeringsoplossing, tenzij je een professionele ontwikkelaar bent.

Zoals overal ter wereld zijn er bestemmingsplannen die het percentage van het land dat je koopt en waarop gebouwd mag worden, beperken. Je hebt bijvoorbeeld een perceel van minstens 15.000 M2 nodig als het land is geclassificeerd als rustiek voordat je iets kunt bouwen, terwijl je voor "suelo urbano" een veel kleiner perceel nodig hebt. De prijs per vierkante meter weerspiegelt dit natuurlijk.

De prijs van het land zal ook exponentieel stijgen als het perceel een bouwvergunning heeft. Zo niet, dan kun je rekenen op een lange wachttijd voor het aanvragen van de verschillende benodigde vergunningen. Meet dit in jaren! Het kan twee of drie jaar duren voordat je toestemming krijgt.

Het eigenlijke bouwproces voegt meestal nog eens twee jaar toe aan het tijdschema, dus het is niet ongewoon dat het hele proces vijf jaar duurt vanaf de eerste aankoop tot het moment dat je daadwerkelijk een huis hebt waar je in kunt trekken.

Een Finca verbouwen tot een luxe villa op Ibiza

Veel mensen dromen ervan om een vervallen huis op het platteland te kopen en het te verbouwen tot een luxe villa op Ibiza en dit is zeker een optie. Als je zo’n pand koopt, moet je er als onderdeel van het due diligence-proces voor zorgen dat al het huidige gebouw legaal is.

Cosmetische veranderingen aan de bestaande structuur kunnen zonder toestemming worden uitgevoerd, maar als je structurele veranderingen overweegt, dan heb je de juiste vergunningen en bouwkundige plannen nodig en dat kost tijd. Net als bij het bouwen van een villa vanaf nul, kan het een paar jaar duren om alles op zijn plaats te krijgen voor stedelijke grond en zelfs langer als je bouwt op rustieke grond.

Dus als je een project overweegt om een rustieke finca op het platteland van Ibiza op te knappen en uit te breiden, kan het tijdschema vergelijkbaar zijn met het bouwen van een nieuw huis. Van begin tot eind kan het vier tot vijf jaar duren. Als je dit eerder als een investering beschouwt dan als het verwezenlijken van een droom, dan zijn er misschien minder risicovolle en tijdrovende alternatieven.

Atuh,Beach,Nusa,Penida,,Bali,Indonesia

Is er een toeristenvergunning nodig om luxe onroerend goed te verhuren op Ibiza?

Is er een toeristenvergunning nodig om luxe onroerend goed te verhuren op Ibiza?

Je hebt geen toeristenvergunning nodig als de woning een maand of langer wordt verhuurd, maar wel als de verhuurperiode korter is dan een maand. Dus als je bijvoorbeeld wekelijks wilt verhuren, moet de woning een geldige toeristenvergunning hebben.

Er is een maximum gesteld aan het aantal toeristische bedden op Ibiza, met de bedoeling ervoor te zorgen dat de industrie duurzaam is en het eiland niet overvol raakt, waardoor de beperkte middelen en het milieu onder druk komen te staan.

Als je je huis wilt verhuren als vakantiewoning op Ibiza, dan moet je beschikken over een Toeristenvergunning. Een vakantiewoning wordt gedefinieerd als een huurovereenkomst voor minder dan een maand. Sinds 2022 is er een moratorium van 4 jaar op nieuwe licenties, dus het is niet mogelijk om een nieuwe te krijgen, hoewel je nog steeds de aanvraagprocedure kunt doorlopen.

Boetes tot €40.000 kunnen worden opgelegd aan eigenaars als hun woning voor een kortere periode dan een maand wordt verhuurd en de autoriteiten controleren woningen die op websites worden geadverteerd, met name vakantieverhuursites zoals Airbnb of Booking.com.

Als je een huis wilt kopen voor vakantieverhuur, dan moet er al een vergunning voor zijn afgegeven en natuurlijk kun je verwachten dat dit wordt weerspiegeld in een hogere prijs.

Op zoek naar luxe onroerend goed te koop in Ibiza

De meeste kopers uit landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of Frankrijk die op zoek zijn naar onroerend goed te koop op Ibiza zullen onmiddellijk getroffen worden door het gebrek aan transparantie in de Ibiza onroerend goed markt. Dit is vooral duidelijk als het gaat om het kopen van luxe onroerend goed

Terwijl de "bekende" agentschappen, waarvan we de merknamen misschien kennen in onze eigen landen, perfect geschikt zijn als het gaat om het kopen van een appartement in een complex, is het onwaarschijnlijk dat ze effectief de beste luxe villa voor je kunnen vinden. Deze eigendommen zijn meestal "Off Market".

Steps,Way,To,Old,District,And,Fortress,Of,Ibiza.,Eivissa,

Hoe vind ik een ‘Off Market’ eigendom te koop op Ibiza

Als je een Off Market eigendom wilt vinden dat te koop staat op Ibiza, dan is het een kwestie van wie je kent. En dit komt neer op het inschakelen van de juiste makelaar om deze verborgen, gewilde juweeltjes te vinden.

De reden hiervoor is dat aan de bovenkant van de markt, waar eigendommen van 15-20 miljoen euro of meer te koop zijn, de meeste transacties vertrouwelijk achter de schermen plaatsvinden, omdat deze verkopers niet willen dat hun privéwoningen overal op het internet worden geadverteerd. Ze willen niet dat een beginnende makelaar van een grote firma door hun villa slentert en deze laat zien aan oom Tom Cobley en zo.

Daarom worden de meest begeerlijke villa’s misschien nooit op de open markt geplaatst en wordt de verkoop ervan alleen toevertrouwd aan een of zeer weinig boetiekmakelaars. Om toegang te krijgen tot deze off-market eigendommen, moet je de juiste makelaar kiezen.

Hoe de juiste makelaar te kiezen voor kopers van luxe Ibiza onroerend goed

Bij Bazaar zijn we trots op onze jarenlange ervaring en het netwerk van vertrouwde professionals, bureaus en contacten dat we hebben opgebouwd.

Bij het kiezen van de juiste makelaar om mee samen te werken als koper op zoek naar luxe onroerend goed is het de moeite waard om goed op te letten. De juiste agent is veel nuttiger dan je in eerste instantie zou denken en bespaart je veel tijd en potentiële stress.

Kies een makelaar met ervaring, er zijn zo veel wannabe-agenten op het eiland dat het gemakkelijk is om in de val te lopen van een tijdverspiller. Een ervaren makelaar begrijpt wat je behoeften en je levensstijl zijn, zodat hij je meteen kan voorstellen aan de meest geschikte huizen op de markt.

In tegenstelling tot veel landen en zelfs andere gebieden in Spanje zoals Marbella, is er geen MLS voor agenten om eigendommen te delen. In plaats daarvan werken bureaus samen op basis van vertrouwen en ervaring, gebaseerd op jarenlange ervaring in de sector. Werken met een goede makelaar met goede connecties betekent dat hij toegang heeft tot eigendommen die worden aangeboden door alle andere makelaars op het eiland, waardoor je tijd bespaart omdat je niet hoeft te jongleren tussen makelaars en afspraken, waardoor je kostbare tijd verspild wordt.

Net zo belangrijk als ervaring zijn de contacten van de agent. Een agent met goede connecties is de enige die in staat is om de juiste huizen buiten de markt te vinden die bij je passen en die het vertrouwen van de eigenaar heeft om een bezichtiging te regelen.

De contacten van je makelaar zijn van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en je werkt met betrouwbare professionals. Ibiza trekt veel chancers uit alle lagen van de bevolking aan en je zult een beroep moeten doen op een advocaat, een taxateur, misschien een architect, een hypotheekadviseur, een ontwerper en mogelijk allerlei andere specialisten. Een ervaren agent zal de beste professionals kennen en aanbevelen om mee in zee te gaan.

Aerial,View,Of,The,Beach,And,Wave

Wat is de beste tijd om een huis te kopen op Ibiza?

Aangezien de waarde van Ibiza onroerend goed stijgt, is het verstandig om een woning eerder vroeger dan later te kopen, maar tijdens de maanden die populair zijn bij het toerisme kan het vaak moeilijk zijn om toegang te krijgen tot een woning omdat deze bezet is. Als je dus op zoek bent naar een huis te koop op Ibiza, is de beste tijd om het huis te bekijken het laagseizoen, tussen november en maart.

IN CONTACT KOMEN

Als je een vraag hebt of iets van ons nodig hebt, vul dan het formulier in.